2014. február 16., vasárnap

Mémtípusok története 3. rész

Ki ne ismerné azt a mémhatást, ami egy lavinát indított el... Chuck Norris személye immár a név alapján is szimbólummá vált, szinonimaként hat - pl. a keménységre, menőségre, lehetetlen feladatok nevetségesen könnyű elvégzésére. A bejegyzés során elsődlegesen Chuck Norris "felfutásáról", majd a Chuck Norris-hatás egyéb ágazatairól olvasható bővebb visszatekintés - már ha "Chuck Norris le nem tölti az Interenetet, majd egy Floppy-ra írás után le nem törli azt".


6. A Chuck Norris-hatás

a, A Chuck Norris tények és a siker chucknorrisa

Chuch Norris (eredeti nevén: Carlos Ray "Chuck" Norris) 1940. 03. 10-én született, és mára kultuszfigurává vált. Kezdeti zsengéi után első nagyobb szereplése Bruce Lee felejthetetlen alakítása során "következett be" a "Sárkány útja" című filmben, ahol végső soron legyőzték harcművészetben (manapság ezt a szereplését csak úgy emlegetik, hogy a "világ legdrágább filmes trükkje, mivel CN-t nem lehet legyőzni..."). Több más filmben is szerepelt (pl. az "Elnök zsoldosa 1-2", "A bérgyilkos" - ahol szintúgy többször legyőzik kézitusában stb.), majd a "Walker, a texasi kopó" című sorozattal ténylegesen bekerült a köztudatba. Ezen sorozat után gyakorlatilag az erkölcs és a hidegvér legyőzhetetlen bajnokává vált, a szuperemberré (Nietzsche kifejezésében: übermensch), továbbá a gonosz minden formáját is tisztába tette.



Chuck Norris tényekről valójában keveset tudni - eredetileg egy Vin Diesel Fact generátorral indult a történetük, amit egy Vin Diesel rajongó készített (bár a későbbiekben Vin Diesel nem vált annyira felkapottá).  Ez volt a 4Q.cc oldalán található generátor. A későbbiekben kibővült ez az oldal Chuck Norris-ra (továbbá pl. Mr. T-re is).

Példák:
- Chuck Norris szakálla alatt is egy ököl van, amivel 256 féle módon tud valakit mozdulat nélkül kitörölni még a téridő-kontinuumból is;

- Chuck Norris képes kört rajzolni - vonalzóval;
- Chuck Norris nem úszik, hanem maga mögé utasítja a vizet;
- Chuck Norris elszámolt végtelenig - kétszer;
- A Halálnak egyszer Chuck Norris-élménye volt stb.

 A későbbiekben az jelentette az újabb lökést, hogy "Chuck Norris tények" szerepeltek az NBC által sugárzott Conan O'Brien műsorában 2004. 05. 12-én. Innen már nem volt megállás - 2005 októberétől kimutathatóan megugrott a "Chuck Norris" karaktersorozat beírásának gyakorisága különböző internetes keresőkbe (mára azonban kezd ez alábbhagyni - helyét mások "halhatatlansága" kezdi átvenni). A legutóbbi Chuck Norris általános "aktivitás" a  Jean-Claude Van Damme kivételes Volvo termékeket reklámozó spárgázós műsora után következett be. Eredeti videó itt. A Chuck Norris rajongók nem hagyhatták szó nélkül - kis idő alatt el is készültek "visszavágó" videók (1. ; 2.). Érdekes, hogy ez a reklám a magyar mémológia gyakorlóit is megihlette.



b, Chuck Norris és a többiek...

Chuck Norris-hoz hasonlóan több személyt is felkaptak. Ilyen volt például Mr. T - a "Szupercsapat" című sorozat, illetve a "Rocky 2" című film egyik sztárja.







Steven Segal is hasonló sorsa jutott...



A számítógépes játékok világából egy példa: Duke Nukem.






Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a személyekhez fűződő mémek magyar vonatkozását is, aki ki más lehetne... mint Vágási Feri.
Vágási Feri (Nemcsák Károly alakítása) az 1987-ben induló, 1999-ig tartó "Szomszédok" című sorozat egyik karaktere volt, aki sorozatbeli "énje" miatt tett szert "világhírnévre" a taglalt témát tekintve.


A sorozatról szóló videókritika, bemutató (kifejezetten Vágási Feriről szóló rész: 4:48-tól 6:38-ig) :












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése