2014. március 2., vasárnap

Mémtípusok története (4. rész)

Ezen bejegyzés két csoportot taglal majd. Elsőként egy véletlenszerű jelenségről lesz szó, vagyis azon személyek arcairól, akiket világszerte megismertek mémként, de valójában mégsem - noha teljesen hétköznapi személyek. A második szakaszban a folklór és a mémek modernkori kapcsolata kerül bemutatásra a teljesség igénye nélkül.




7. Személyek, akik mémsztárok lettek



A képen látható srác egy-egy gyengébb pillanatában olyan képekhez "állt modellt", melyek azóta önálló életre keltek.



[10] Guy, vagyis [10] Srác nevű mém lett belőle, pedig eredetileg csak egy szimpla viccnek indult - egy felhasználó az egyik barátja képét tette ki egy fórumra 2011. 11. 05-én. November végére már a top 10-es listákon is megjelent - virágkorát 2012. 08. 05-11-e között élte.
A későbbiekben csináltak egyéb verziókat is - pl. [10] Keanu.

Több példa erre a csoportra:




8. Magyaros folklór-mémek

Meg kell említeni a mémek sorában a folklór vonatkozásokat is. Körülbelül egy éve kezdtek megjelenni a bajszosított képek, melyek mellé általában úgymond nem budapesti dialektusban íródott szövegek társulnak.
2013. januárjában vált közismertté a hungaromém-őrület.
A lényegük kezdetben az volt, hogy a mémszerkesztő elővett egy jellegzetes, híres filmet, abból egy jelenetet, illetőleg a plakátját, borítóját, majd bajuszt és/vagy egyéb kiegészítőket biggyeszttett ezekre.


Lehet még akár egy "hírös" zenekarról készült kép az alany:


Vagy egy-egy közismert márka:




8. Kiegészítés

Kiegészítésként és érdekességként érdemes megemlíteni az utolsó csoport kapcsán továbbgyűrűző kulturális-tendenciális fejlődést a statikus műfajoktól a multimédiásokig.

A legutóbbi ilyen mémológiából és a hunpoop (egy példa a hunpoop-ra: -> FIGYELEM! 18 éven aluliak számára nem ajánlott!) műfajából kifejlődő hóbort - még talán egységes névvel sem illették (egyik névváltozata: "Vers mindegy, kinek") - legfőbb jellemzői az, hogy különböző filmes karakterekkel "énekeltetnek" magyar verseket (általában azok által felolvasott verseket, akik az adott karaktereket alapvetően szinkronizálták a gyakorlatban)...

Jó szórakozást!



A következő bejegyzésben mémes oldalakat gyűjtünk csokorba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése