2012. október 15., hétfő

A következő ugrás - avagy itt a BDXL-szabványú Blu-ray


A Verbatim bejelentette, hogy készen állnak az új szabványú, 100 gigabájtos írható Blu-ray lemez gyártására, annak otthon használható formájának elterjesztésére.


Az új Verbatim BDXL akár 100 gigabájtos tárolókapacitással is írható, ám előre láthatóan ez még növekedni is fog - már 128 gigabájtos BDXL-szabványú lemezt is tudtak gyártani probléma mentesen. Az utóbbira azonban várni kell még, hogy elérhető legyen az átlagember számára is - így történt a CD-ROM idején, majd a DVD esetében is.






A Verbatim nyilatkozata
A cég úgy nyilatkozott, hogy a BDA (Blu-ray Disc Association) által kibocsátott tanúsítványok szerint készült Verbatim Blu-ray BDXL lemezük lehetővé teszik, hogy bárki írhasson otthon négyszeres írási sebesség mellett is egy lemezre akár 40.000 jó minőségű fényképet, 20.000 zeneszámot, illetve 8-10 órányi HD videót.



"Hogyan készült?"
Mint ahogy lassan a HD felbontás is kezd elavulttá válni, és felváltja a az Ultra Definition (3840X2160 képpont) - a szokványos Blu-ray tárolókapacitása is elavult az új felbontások miatt. Például az Ultra High Definition felbontás kihasználására négyszeres Full HD "adatmennyiség" szükséges - ehhez kevés a Blu-ray.
Az új kihívásokra a Sharp mérnökei alkották meg a High Capacity Recordable and Rewritable Discs - vagyis a BDXL-szabványt (korábban mások a mikrokártyák bővítésében látták például a megoldást).
Egy ilyen szabvánnyal készült korong összesen három adathordozó rétegből áll, és legfeljebb 12 órányi, 17 Mbit/s bitrátájú audiovizuális tartalom rögzítésére alkalmas jelenleg.




A BDXL és a piac
Ahogy az sejthető, a Sharp januári bejelentése után nyílt titokká vált, hogy a BDXL hamarosan elérhető lesz a háztartások számára is, ebből következik, hogy több gyártó az említett technológia felé nyitott - elsősorban a Pioneer és a Buffalo, de csakhamar bekapcsolódott több ázsiai gyártó is az új versenyhelyzetbe. Ennek oka az, hogy több területen is áttörést jelent a nagy tárolókapacitás - nem pusztán többletadatok tárolása, hanem például a 3D-s házimoziszettek előállítása terén is.

Az új Verbatim 100 gigabájtos BDXL hivatalosan október végétől, november elejétől kerül forgalomba Európában.


További cikk:
Bluray.blog: Blu-ray evolúció: A BDXL szabvány (2012. 01. 25.)

Eredeti cikk:
SG.hu IT/Tech: 100 gigabájtos írható Blu-ray lemez a Verbatimtól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése