2012. október 24., szerda

Mégis "gondtalan" lehet a kiberszex a Fülöp-szigeteken





Ahogy a korábbi cikkben olvasható volt (elérhető ITT), a Fülöp-szigeteken a törvényalkotás egy rendkívüli megszorítást előtérbe helyező tervezetet vitt keresztül. Ezen jogszabály hatályba lépését azonban Fülöp-szigetek legfelsőbb bírósága megakadályozta az újonnan kihirdetett ítéletével.


Az ítélet:
Az ítélet miatt a még szeptemberben elfogadott jogszabály 120 napig semmiféleképpen sem léphet hatályba, akármilyen módszerekkel is próbálkoznak a jogalkotók - tudta meg The Manila Times. Többszöri egyeztetés során abban tudtak csak megállapodni a felek (ellenzők, pártolók), hogy jövő januárban hivatalos és szabályos keretek között összeülnek, tanácskoznak, és így igyekszenek finomítani a jogszabályon.





Út a "kiegyezésig"
Ahogy már említettük az utóbbi cikk végén, már szeptemberben több nemzetközi szervezet is méltatta a meghozott jogszabályt (pl. Center for Media Freedom & Responsibility). A helyzet pár hét alatt odáig fajult, hogy például a Philippine Internet Freedom Alliance (PIFA, "Fülöp-szigeteki Szövetség az Internetes Szabadságért") aktivistái a civil lakosságot arra buzdították, hogy vonuljanak a legfelsőbb bíróság épülete elé, amíg illegitimmé nem teszik a meghozott jogszabályt. Közben más oldalról, a média "félszereplői" elsötétített oldalakkal kezdtek tiltakozni.

A PIFA oldalának kezdőablaka



Álláspontok:
Az ügyet több oldalról meg lehet közelíteni.


  • Civil lakosság:
  1. Kisebb bűnözési lehetőség a kibertérbe -> drágább szórakozás a mindennapokban;
  2. Kevesebb "felnőtt" tartalom -> kevesebb "szórakozási" lehetőség;
  3. Erősebb ellenőrzésre adhat okot a jogszabály -> ezáltal sérülhet a sajtószabadság;


  • Hivatalos szervek:
  1. Nemzetközi egyezmények és egyezményrendszerek kötik a törvények betartására;
  2. Az állam feladata lehetőséget biztosítani az állampolgárok számára, hogy egészségesen (ép testben ép lélekkel) nőhessenek fel, élhessék végig életüket <ideális esetben>;
  3. A kibertérben folytatott tevékenységek sokszor illegálisak, illetve "láthatatlanok" mind az ország hatóságai számára, mind a költségvetése számára.

(4. - ok - "antiok": Az illegális üzelmekből súlyos anyagi összegek folytak eddig Fülöp-szigetek kormányának, így feltétezhető, hogy a kormányon belül, illetve a jogalkotás szereplői között is nagy harc dúlhat a "többlet" nyereség végett)


Mókás lesz-e a KS, vagy sem?
Noha a kezdeményezést igyekeznek a civil szervezetek, illetve egyéb szervek meggátolni kiteljesedésében, a Fülöp-szigeteki igazságügyi minisztérium szóvivője, Jose Vicente B. Salazar közölte, hogy a bíróság döntését elismerik, tiszteletben tartják, mégis továbbra sem tett le arról a kormány, hogy "biztonságosabbá tegyék a kiberteret és gátat szabjanak az online bűnözésnek".





Eredeti cikk:

SG.hu Tech/IT: "Még nem büntetik a kiberszexet a Fülöp-szigeteken" (2012. 10. 14.)

Korábbi cikkek:

SOMAINDEX: Lecsapnak a kiberszexelőkre (2012. 09. 27.)

SG.hu IT/Tech „Nem lesz jó móka a Fülöp-szigeteken a kiberszex” (2012. 09. 24.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése