2012. október 2., kedd

Bitófán a sajtószabadság

Vietnámban 3 blogger börtönbüntetést kapott bizonyos államellenes tevékenységekért, melyek következményeként csak évek múltán szabadul(hat)nak.



Háttér
Ta Phong Tan, Nguyen Van Hai és Phan Thanh Hai (2 férfi és egy nő), a három vietnámi kapott roppant súlyos büntetést (pl. Nguyen Van Hai 50 évesen 12 évet kapott - róla Barack Obama is szólt a Sajtószabadság Világnapján - máj. 3.) - ők hozták létre 2007-ben a Szabad Újságíróklubbot, mely az alapvető jogokért állt ki (pl. a sajtószabadságért). A megalakulást követően szinte azonnal megkezdődtek a letartóztatások - a kommunista népbíróság állítása - véleménye szerint, az elkövetők az Internetet arra használták, hogy a nemzet és rendszerellenes agitálással a rendszert aláássák, és ezáltal megdöntsék, tehát a nép ellenségei lettek néhány szempillantás alatt.




Kína is hasonlóképpen cenzúrázza az Internetet, legalábbis a „Kínán” belül elérhető Internetet illetve internethasználókat.



A "tettesek"
Ta Phong Tan volt rendőrként beszámolt például az általa tapasztalt illetve hallott visszaélésekről, brutalitásról, agresszivitásról, stb. az Interneten - átugorva a cenzúra intézményét. Ezért 10 évet kell majd a rácsok mögött töltenie.



Phan Thanh Hai ügyvédként a kormányt, tehát a rendszert bíráló cikkeket tett közzé - ez pedig olyannyira főbenjáró bűn, hogy a vádlott (az ilyen és effajta rendszerek esetében egyet jelent a vádlott a tettessel), miután bevallotta, elismerte tettét és bűnbocsánatért esedezett, a rendszer kegyesen 4 évvel jutalmazta csak.
A kérdés nyitott; a beismerő vallomásokat, stb. vajon hány család, hozzátartozó megzsarolásával, sakkban tartásával érte el a vietnámi kormány...

A vietnámi cenzúra és nemzetközi fogadtatása
Vietnám körülbelül a 2000-es évek óta figyel oda az online tartalmak cenzúrázására.
Miközben a bloggerekért küzd több nemzetközi szervezet (pl. a Human Rights Watch), a probléma természetét mégis mindenki kerüli, mint a forró kását (Nyugat talán szeretne jóban lenni hivatalosan olyan országgal, mely atomenergia hasznosítására képes)...



Eredeti cikk:
SG IT/Tech: "Börtönbüntetést kapott három vietnámi blogger" (2012. 09. 26.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése